Triggerpointcoaching : zelftherapie ‘van klacht tot kracht’

Heeft u last van hoofdpijn, kuitkramp, tintelingen in handen of klachten die doen denken aan hielspoor, hernia, een tenniselleboog, CANS/RSI?

Voelen bepaalde spieren stijf aan en is het pijnlijk als u erop drukt?

Maakt u voor beroep of sport vaak dezelfde beweging die steeds meer pijn gaat doen of heeft u al jaren last van dezelfde pijnklachten?

Grote kans dat u last heeft van myofasciale triggerpoints. 

Deze zijn vrij gemakkelijk te behandelen. Door mij én door jezelf. In een traject van minimaal drie consulten gaan we als volgt te werk: samen gaan we op zoek naar de triggerpoints die de klachten veroorzaken. Je leert hoe je die zelf behandelt en komt twee keer terug om het resultaat zo optimaal te behalen. 

Bel voor een vrijblijvende kennismaking: 06 23 69 99 73

 

Myofascial Triggerpoints,
van behandeling naar zelf-therapie

Wat zijn triggerpoints?

‘Triggerpoints’ zijn de medische benaming voor micro-verkrampingen. Deze pijnlijke ‘spierknoopjes’ blijken de meest voorkomende directe oorzaak van pijnklachten in het menselijk lichaam.

Meestal ontstaan klachten door een samenhang van verschillende factoren.

Een triggerpoint kan ontstaan door een acute (verkeerde beweging, ongeluk) of chronische (langdurige verkeerde werkhouding) overbelasting.

Ze ontstaan door ongunstig gebruik van spieren, om wat voor reden dan ook. Hierbij valt te denken aan overbelasting, een ongeluk, een operatie, maar ook onderbelasting, stress of verkeerde voeding.

Actieve triggerpoints zorgen vaak voor pijn en andere ongemakken op een andere plek dan waar de verkramping zich bevindt.

Veel mensen hebben zich erbij neergelegd dat buiten een warm bad nemen of het slikken van een pijnstiller er niet veel aan te doen is. De pijn is vaak niet onderkend door de huisarts of specialist en is ook niet zichtbaar op een foto of een MRI- of CT-scan.

Bekende voorbeelden zijn (spannings-) hoofdpijn uit de nek en schouders of RSI/CANS.

Hoelang duurt de behandeling?

In mijn praktijk ben ik de eerste sessie ongeveer 1 ½ uur met u bezig. Dit komt doordat ik een uitgebreide anamnese doe. Daarna ga ik samen met u de triggerpoint (s) lokaliseren. U krijgt uitgebreide uitleg over de zelfbehandeling. In samenspraak maken we een behandelplan.

De duur van het behandelplan en het aantal sessies hangt ervan af hoelang u al last heeft van uw kwaal en hoeveel tijd en energie u zelf kunt besteden aan het behandelen.

U zult ontdekken hoe fijn het is om zelf de regie in handen te hebben over dit alles.

Wat is triggerpointtherapie?

Deze therapie is erop gericht dat ik u begeleid en dat u dus zelf meewerkt aan het behandelen van uw kwaal.

De meest voorkomende klachten die bij ons binnen enkele consulten duidelijk verbeteren:

* Rugklachten (inclusief ischias, piriformis syndroom, slijmbeursonsteking, kleine hernia, discopathie en stijve hamstrings)

* Hoofdpijn (o.a. spanningshoofdpijn, migraine, oorsuizen, duizeligheid en stijve kaakspieren)

* Nek- en schouderklachten (pijn tussen schouderbladen, frozen schouder, slijmbeursontsteking, vastzittende wervels en stijve nekspieren)

* Hielspoor (klachten die lijken op hielspoor)

Onderstaand plaatje geeft de myofasciale triggerpoints weer die te maken kunnen hebben met schouder-, arm- en handklachten

Wat zijn de symptomen van triggerpoints?

Afgeleide pijn
Afgeleide pijn is het meest kenmerkende voor een triggerpoint. Simpel gezegd is afgeleide pijn, pijn die je voelt op een andere plaats in het lichaam. Elk triggerpoint heeft zijn eigen kenmerkende uitstralingsgebied. De triggerpoints en hun kenmerkende pijnpatronen zijn in kaart gebracht dankzij het 60 jaar durende pionierswerk van Dr Janet G. Travell (1901-1997). Spanningshoofdpijn, kaakpijn, oorpijn en ischias kunnen uitingen zijn van afgeleide pijn. Pijn in de onderrug kan afkomstig zijn van triggerpoints in de billen, buikspieren en zelfs kuiten

Samendrukken van bloedvaten en zenuwen
De triggerpoints kunnen op zenuwen drukken die in de buurt van het triggerpoint lopen. Dit leidt dan tot abnormale sensaties als verdoofd-heid, jeuk, een brandend gevoel en overgevoeligheid in de gebieden die door de zenuw worden bediend. Dit gebeurt het meest in armen en handen. Ook kan een triggerpoint een bloedvat samendrukken.

Autonome effecten
Deze worden veroorzaakt door het autonome zenuwstelsel. Dit zenuwstelsel bestuurt de spieren en de klieren van het spijsverteringsstelsel, de bloedvaten, het hart, het ademhalingssysteem en de huid. Enkele bekende effecten zijn: bloeddoorlopen of heftig tranende ogen, wazig zicht, een hangend ooglid, overmatige speekselvorming, een druipneus en kippenvel.

Problemen met bewegen
Om te bewegen is het nodig dat sommige spieren zich verkorten en dat andere langer worden. Triggerpoints kunnen ervoor zorgen dat een spier beide niet graag doet. Uitrekken en samentrekken van de spier verergert de pijn, waardoor je geneigd bent steeds minder te bewegen. Doordat de aangedane spier steeds minder hoeft te doen, worden andere spieren meer belast. Op die manier ontwikkelen ook die spieren triggerpoints. Hierbij kunnen hele ledematen en soms een hele lichaamszijde betrokken raken.

Onderstaand filmpje geeft kort uitleg.

Pijnklachten behandelen met triggerpoint therapie

Wat veel mensen niet weten is dat pijn, ook chronische pijn, veroorzaakt kan worden door spieren. Heb je het vermoeden dat dit bij jou ook het geval is? Neem dan contact op met mij als triggerpoint behandelaar.

Voor een afspraak neem contact met me op (tel: 06-236 999 73 of e-mail: info@bijmartineingoedehanden.nl).